Belysning och inredning för hemmet

Badrum, Renovering, Tips, Värme

Golvvärme i badrummet?

black-underfloor-heatingAtt slippa känslan av ett kallt golv under fötterna då man ska kliva i och ur duschen eller duschen är något som många kanske önskar sig. Då är det tur att man kan utrusta badrummet med golvvärme, som i många fall även bidrar till att temperaturen i hela rummet kommer att kännas betydligt behagligare.Golvvärme finns i många utföranden och kan installeras under de flesta golvmaterial som finns på marknaden.

Vatten

Vattenburen golvvärme fungerar samma sätt som radiatorer på väggen i ett vattenburet värmesystem, det vill säga att varmt vatten strömmar igenom rör som sätts in under golvet och värmer upp golvytan. Detta är det bästa alternativet om du redan har vattenburet värmesystem installerat i huset. Installation av vattenburen golvvärme kräver ofta en del höjd, och man behöver också en cirkulationspump som har ett ganska högt inköpspris.Det finns även paketlösningar, där alla delar som behövs för att själv sätta in golvvärmesystemet ingår. Det viktiga att tänka på innan man börjar sätta in ett sådant system är att golvet ska vara slätt och bärande.

El

Golvvärme med el är en annan möjlighet, men värmeslingan består då av elledningar med högt motstånd. Det höga motståndet gör att värme alstras i kablarna vilket i sin tur värmer upp golvet. Om man tänker installera elvärmeslingor så måste man anlita en behörig elektriker.Ifall man har tänkt lägga in golvvärme på egen hand så bör man känna till att för att värmesystemet ska fungera så effektivt som möjligt så behöver golvet under slingorna vara ordentligt isolerade. Om isoleringen är undermålig så kommer en del av effekten att läcka ut nedåt, istället för att stiga upp i rummet.