Belysning och inredning för hemmet

Belysning, Hus, Tips

Lys upp din utemiljö

Ljus är en viktig faktor när man inreder sin utemiljö. En rätt ljussättning skapar både funktion och höjer stämningen på altanen och i uterummet. Många drar sig lite för att ha belysningen på hela tiden med tanke på elförbrukningen, men det finns bra alternativ till att spara energi. LED-lampor är väldigt energisnåla och passar utmärkt till stämningsbelysning, liksom solcellslampor. Lampor som ska fylla en funktion är oftast inte på hela tiden och kan därför kopplas till timer. Även lågenergilampor passar bra som starkare belysning.

Funktionsbelysning

När man väljer belysning som ska fylla en funktion, bör man veta var utemöblerna ska vara placerade. Hämta gärna inspiration och information på internet. Välj gärna utemöbler i material som åldras med stil, som till exempel trä. Vid ett bord där man planerar att äta även kvällstid, kan det vara bra med en belysning som lyser upp, men som man samtidigt kan dimma ner, för stunder då man vill ha mer stämning. Har man en mysig fåtölj eller soffa, som man planerar att spendera tid med att läsa i, kan det vara en god idé med en bra golvlampa eller bordslampa.

Inbyggd belysning

En inbyggd belysning på altanen ger ett fantastiskt ljus och ett vackert sken mot den ådrade träytan. Väljer man dessutom en LED-belysning sparar man på både energi och miljö. Eftersom belysningen ska sitta länge är LED också ett givet alternativ, då de har den längsta livslängden på marknaden. Inbyggd belysning kan man ha i både golv och väggar.

Stämningsbelysning

När det kommer till utemiljöer som altaner och uterum, vill många ha den stämningsfulla effekten av belysning. Det är denna som står för atmosfären och myshetsfaktorn. Stämningsljus finns i oändliga varianter. Alltifrån punktbelysningar för att lysa upp någon speciell detalj, till föremål som är upplysta i sig själv. Många av dessa styrs av solceller, men det finns givetvis andra energikällor. Dessutom ska man inte glömma de hederliga gamla ljusen som tänds med en tändsticka. Dessa är stämningsskapare nr 1.