Belysning och inredning för hemmet

Inredning, Tips

Hitta stilen i vardagsrummet

Inredning spelar stor roll för vårt välbefinnande. Hemmet ska vara en trygg punkt i tillvaron och då är det viktigt att vi också trivs med hur det ser ut. Ett rum där många av oss tillbringar mycket tid, oavsett om på egen hand eller tillsammans med familj och vänner, är vardagsrummet.Det är som regel också ett ganska stort rum, vilket tillsammans innebär att vi dels har stora möjligheter när det kommer till vardagsrumsinredning. Dels är vardagsrummet en del av hemmet som vi gärna lägger lite extra tid och energi på, för att skapa en mysig och trevlig samlingsplats.

Hitta grundstilen

En grundläggande princip för all typ av inredning är att bestämma vilken stil du vill utgå ifrån, inklusive saker som färger, möbler och inspiration. Här är det en fördel att satsa på något som känns långsiktigt och håller god kvalitet, så att du inte tröttnar eller blir tvungen att byta ut på grund av onödigt slitage. Samtidigt ska du såklart välja rätt för utrymmet och dess individuella förutsättningar, som till exempel fönster och takhöjd. Idag är skandinavisk inredningsdesign ledande i stora delar av världen, med inslag av naturliga material och nyanser samt enkla stilrena linjer och ett avskalat formspråk.

Detaljerna som gör det

Vardagsrummets grundstil utgör en tom canvas, som du sedan fyller med annat innehåll, bildligt talat. Ljussättningen är av stor betydelse. Både att den är tillräckligt stark samt rätt placerad och utformad, för att vara såväl funktionell som också inbjudande. En annan detalj är gröna växter och plantor, vilket bidrar till en välkomnande atmosfär och god luftkvalitet. När mörkret faller kan du mer fördel tända levande ljus i ljusstakar och lyktor, för att skapa ännu mer stämning. Sista handen läggs med exempelvis vaser, skulpturer och dekorativa objekt efter tycke och smak, i kombination med vackra textiler som kuddar, plädar och mjuka mattor.