Belysning och inredning för hemmet

Inredning, Renovering, Tips

Tips för tapetseringen

Att tapetsera om ett rum är ett bra sätt att förnya eller förvandla det till något helt annat. Men tapetsering är inte något man ska ta för givet. Det gäller att göra ett noggrant och systematiskt arbete för att få ett bra resultat. Av denna anledning har vi samlat ett antal tips här.

Ta hjälp om det behövs

Har man ingen eller bara väldigt erfarenhet med att tapetsera är det alltid värt att överväga hjälp. Det kan i slutändan vara skillnaden mellan ett okej resultat och ett fantastiskt.

Räkna hur mycket som behövs

Med standard takhöjd (2,40 m) kan man räkna på att få ut fyra våder från en rulle. Måste den dock mönsterpassas är det bättre att räkna på tre våder per rulle. Räkna sedan bort lite för varje fönster och dörr i rummet. Vid sluträkningen är det dock alltid bäst att köpa en rulle extra bara för att vara säker.

Viktigt med bra förarbete

Huruvida man kommer att få ett snyggt resultat kommer till stor del bero på hur gediget förarbete man först gjorde. En jämn och fin vägg kommer lägga grunden för ett bra tapetseringsarbete och det det är viktigt att noga kontrollera väggarnas skick innan.Detta inkluderar att ta bort lösa alla tapeter, slipa ned tapetskarvar med sandpapper, spackla eventuella skarvar i väggen och sedan slipa ned spacklet också. För att skydda allt som inte ska målas ska man också vara noga med att sätta upp maskeringstejp med täckplast och montera ned alla eldosor.Ska man tapetsera över en väldigt färggrann vägg är det också bäst att grundmåla väggen ett varv först så inte den underliggande färger lyser igenom.Börja slutligen att tapetsera vid ett fönster eller en dörr. På så sätt märks det inte lika mycket om sista tapetvåden måste skäras av på hälften eller mer för att passa in.