Lättsamt underhåll i hemmet
Det bästa med ett hem är när allt står på plats och det är rent. Ju mindre underhåll du behöver göra på huset, desto bättre. Hur kan du fixa och trixa i vardagen för att få ut så mycket som möjligt av din fritid?
Veckostäd
Boka in veckostäd från en firma med bra referenser. Du kommer hem till ett hus eller en lägenhet som har blivit dammsugit och dammtorkat. Du kan till och med lägga till extratjänster såsom tvättning. Har du lite mindre pengar att röra dig med kan du boka in varann vecka eller en gång i månaden. Huvudsaken är att du får lite extrahjälp med att hålla hemmet rent och städat. Och bor du i hus är det helt klart värt att betala för fönsterputsning en-två gånger om året.
Nya rutiner
Försök att få en rutin i vardagen, då är det lättare att hålla rent hemma. Om ni bestämmer att alla i hemmet hjälper till att laga mat och städa köket efter middagen, går det fortare och blir garanterat städat. Annars är risken att tallrikarna och överbliven mat bli stående på bordet eller diskbänken i flera timmar eller tills dagen efter. Försök att övertala barnen att alla leksaker ska plockas ihop innan det är läggdags. Efter några veckor (det kommer inte vara lätt!) går det på automatik för barnen att plocka undan i rummet innan de ska sova.
Städschema
Alla ansvarar för en sak varje dag och vad man ska göra roterar under månaden. En veckan har du ansvaret för att vika och dela upp tvätten, nästa vecka är det ditt jobb att tömma soporna. Det kan vara stora och små uppgifter. Det brukar kännas mer rättvist om det är bestämt vem som ska göra vad, istället för att man blir tillsagd att göra något. Det går också att skapa permanenta uppgifter beroende på vad man tycker är lättast eller klarar av. Om en är bättre på att laga mat kan matlagningen falla på en person medan den andra får vara den som diskar undan.
Mindre saker
Ju mindre prylar ni har, desto lättare att hålla ordning. Att prylbanta har blivit en rörelse i landet och allt fler väljer en mer minimalistisk livsstil där man bara har det man måste. Gå igenom en sak i taget, såsom en garderob eller en låda. Dela upp i två högar, det du vill eller måste spara och det du kan leva utan. Skänk bort eller sälj prylarna som du inte vill ha kvar. I slutändan ska ditt hem inte vara proppfullt, det ska finnas plats för fler saker och personer att flytta in. Och helst ska du har regeln att om något nytt ska köpas in, ska något gammalt tas bort.