Belysning och inredning för hemmet

Hus, Inredning, Tips

Leta efter ny lägenhet

Det är inte ovanligt att behöva byta bostad då och då. Förändrade familjeförhållande, bättre möjligheter och karriären är vanliga anledningar till att leta efter en ny bostad. Det lönar sig att köpa sin lägenhet istället för att hyra den. Du investerar i ditt eget hem och har en buffert inbyggd i ditt boende om något skulle förändras. Men att köpa en bostad kräver planering och eftertanke. Om det är första gången du köper kanske du inte vet exakt vad du ska undersöka innan köpet. Vi har samlat några viktiga punkter här nedan. 

Föreningens ekonomi

Bostadsföreningen, de som äger huset där din nya lägenheten ligger, är de som styr ekonomin och boendet. De äger i grund och botten även alla lägenheter och utrymmen som inkluderas på marken. Innan du köper en lägenhet behöver du söka information om föreningen och speciellt hur deras ekonomi ser ut. De som sitter i föreningen är många gånger privatpersoner som har investerat i bostadsmarknaden. Det finns flera fallgropar för en bostadsrättsförening och du vill inte påverkas av dåliga beslut senare. Om föreningen har höga lån kan det betyda höjda avgifter för dig, det finns gånger när höga lån är befogade såsom vid nybyggen och omfattande renoveringar men höga lån utan något bevisat positivt resultat borde du ställa dig skeptiskt till.

Lägenhetens skick

En bostad kan se perfekt ut för blotta ögat men när du synas detaljer finns det problem. Det är ingen stor kostnad för en tidigare ägare att lägga nya golv och måla väggarna. Men det är svårare att dölja en dålig och gammal golvbrunn i badrummet eller skeptiska rör- och eldragningar. För att få veta med säkerhet om lägenheten är i gott skick borde du anlita en besiktningsman som tittar på hela lägenheten. De har kunskapen och mätinstrumenten du saknar. En besiktning tar mellan 1-3 timmar och kostar runt 5-15 000 kronor beroende på storlek och hur stor besiktning som krävs. Det låter dyrt men det är billigt när du planerar på att skaffa ett lån på en eller flera miljoner.