Belysning och inredning för hemmet

Belysning, Hus, Tips, Värme

Öppen spis – värme och ljus i ett

Många hus kommer med en öppen spis, ett traditionellt värmesystem förr i tiden. Idag står många spisar oanvända, skorstenen är utdömd av sotare och eldningsförbud gäller. Men egentligen sitter du på en guldgruva till extra värme och ljus!

Renovera skorstenen

Att renovera en skorsten är ingenting du gör själv. Det kräver bra hantverkare som kan sin sak, murare som har sysslat med skorstenar i många år som kan garantera en tät och fungerade skorsten för fler år framöver. Det finns egentligen tre sätt att renovera en skorsten, vilken som passar dig beslutas beroende på skorstenens skick och hur du tänker använda den.

  1. Mura upp den på nytt – det största ingreppet och därmed det dyrast. Om skorstenens fogar har lossnat och många stenar fattas eller är trasiga är den bästa metoden att plocka isär skorstenen och ta bort alla dåliga stenar för att sedan mura upp den på nytt.
  2. Glidgjuta – en otät skorsten kan tätas genom en så kallad ”glidgjutning”. Man drar en säck genom kanalerna i skorstenen som är täckt med kalkbruk. Kalken fastnar längs kanalen och skapar en rundad, ny och tät eldningskanal. Det är en bra metod när skorstenen inte är i dåligt skick och när du vill att skorstenen ska hålla sig varm. En bra metod när det kommer till kakelugnar där man vill att ugnen och skorstenen ska alstra värme flera timmar efter elden har slocknat.
  3. Rör – den lättaste och vanligaste metoden är att installera ett rör i skorstenen. Sidorna isoleras med vermikulit, ett mineralämne som isolerar och är icke brandfarligt. Ett instasrör kopplas oftast till en braskassett eller kamin och är mindre vanligt om du bara ska ha en öppen spis.

Braskassett eller öppen spis

Vill du bara myselda och kunna grilla korv inomhus kan du ha en öppen spis som den här. Vill du använda spisen som en extra värmekälla får du mycket bättre och hälsosammare effekt med en braskassett. Du kan få upp till 15 W i en bra braskassett, vilket är tillräckligt för att hålla värmen i ett hus på 150 kvadratmeter såvida värmen har möjlighet att färdas genom rummet. Bästa effekt får du om du kan kombinera braskassetten med en fläkt.