Belysning och inredning för hemmet

Hus, Renovering, Tips

Skalet före innehållet

När du tacklar ett helt hus börjar det klia i inredningsfingrarna. Du har redan planerat var soffan ska stå, vilka färger du vill ha i sovrummet samt hittat gott om inspirationsbilder som du laddat ned till telefonen. Men nu gäller det att lägga band på sig. Innan du börjar ha kul med tapetval och gardiner, måste du se över husets skalet. 

Taket

En duktig snickare eller besiktningsman borde se över taket om du inte är säker på skicket. Äldre hus kan mycket väl ha ett innestående takbyte. Det är en kostnad som inte alla ägare gillar och gärna skjuter på.Börja med att undersöka taket från insidan, har du tillgång till taket kan du lätt se skicket på det. Finns det mörka fläckar, fukt, hål eller mögelpåväxt någonstans? Då är det dags att ta in en hantverkare som kan ta en närmare titt på problemet.Är du händig och inte höjdrädd kan du göra mycket av takbytet själv. Du kan köpa ett klassiskt plåttak som passar de flesta hem. Falsat har exempelvis en takplåtvariant som du kan montera själv och som anpassas efter ditt hustak och storlek.

Fasaden

En tråkig och trasig fasad är inte bara en besvikelse att titta på, det kan också leda till framtida problem. Hål i fasaden är ingångar för väta och skadedjur. När vatten kommer in bakom fasaden börjar virket ruttna och isoleringen blir blöt. Mögel kan få fäste om fukten aldrig får chansen att torka ut.Att renovera en hel fasad är ett stort åtagande, ingenting du gör på en helg. Men för de flesta handlar det om mer lokala, mindre problem. Byt ut dåliga brädor, undersök takavvattningen och bättra på blekt färg. Du kan skjuta på det stora fasadbytet genom kontinuerligt underhåll.