Belysning och inredning för hemmet

Belysning, Hus, Tips, Värme

Spara energi på rätt sätt

shutterstock_243660028Ett hus ska inte göra din plånbok tom varje månad. Huskostnader ska bara ta upp en tredjedel av lönen. Men ett hus som blöder värme och energi kommer att äta upp mer än så. Här är det bästa knepen för att få ned energikostnaden.

Bytt till LED-lampor

Riktiga LED-lampor kan kosta så mycket som 100-200 kronor styck, men för den priset får man en lampa som har en livslängd på 1000 ljustimmar. En LED-lampa kostar cirka 16 kronor per år medan en vanlig glödlampa skulle gå på 120 kronor om året. Lamporna blir också billigare för varje år eftersom tillverkning blir effektivare och lättare.

Värmekälla

En stor bov i hushållet är vilken värmekälla man har. En av de allra kostsammaste är direktverkande el. Man kan inte styra över den och under vintern när man behöver mer värme, kan priserna bli väldigt dyra.Ett av de bästa är faktiskt pellets. Du orsakar 50 gånger mindre koldioxidutsläpp om du byter från el till pellets och över 170 gånger mindre om det är olja. Dagens pelletspannor kräver väldigt lite arbete, de behöver bara fyllas på då och då. Ju större panna du köper och får plats med, desto färre påfyllningar behövs.

Täta huset

Du kan också försöka täta huset bättre. En stor bov i dramat är fönstren. Äldre fönster kan vara dålig isolerade eller så är glaset av sämre kvalité. Vill man behålla de gamla, snygga fönstren kan man ersätta innersta rutan med ett energisnålare glas.Men även taket kan ha springor och hål som tar in kalluften och släpper ut varmluften. Håll i pappen kan lagas och trasiga takpannor kan bytas ut. Här behöver inte kostnaden stiga så högt så länge det rör sig om några få ställen.