Belysning och inredning för hemmet

Inredning, Renovering, Tips

Ta bort kakel och sätta nytt

Som allting annat i hemmet kan man ju vilja byta ut kaklet man har på väggen. Men det är inte riktigt som att ta bort en gammal tapet utan kräver ofta lite mer arbete. 

Den första utmaningen man stöter på när det gäller kakel är underlaget. Detta kommer att vara avgörande för om man bara kommer att kunna ta bort kaklet eller om ännu mer måste bort. Har man exempelvis satt upp kakel på gips är det nästan omöjligt att rädda underlaget. Men ser man på det positivt behöver man inte vara försiktig när man tar bort det utan bara gå loss med en hammare eller något annat verktyg och sätta upp nya gipsskivor i efterhand.

Sitter det istället på vanligt betong eller lättbetong kan man hyra en så kallad bilmaskin över en dag eller två beroende på hur mycket kakel och tid man har. De flesta har begränsad användning för en bilmaskin, vilket är varför det ofta är smartare att hyra. Eventuella hål i betongen kan man sedan spackla igen med husfix eller helt enkelt fylla med samma fix man sedan fäster plattorna med. Tänk dock på att om kaklet är från 1960-talet eller tidigare finns risken att den fog och fix som använts kan innehålla asbest. Det räcker dock i vanliga fall att bära ansiktsmask för att skydda sig.

Att välja nytt kakel är ofta en utmaning. Det finns så mycket att välja mellan idag att valmöjligheterna blir något överväldigande. Börja då med att sortera bort allt som inte passar in i budgeten. Därefter är det bra att tänka på vilken stil man har i rummet och vad som kan passa bäst ihop med det. Överväg sedan om det det ska vara enfärgat eller mönstrat, eller en kombination av båda. Efter alla dessa steg bör det vara färre alternativ att välja mellan.